Belangrijk bericht i.v.m. het Corona-virus

Vanwege de officiële richtlijnen rondom het Corona-virus kan het zijn dat de pvp minder aanwezig is in de ggz-instellingen.
U kunt uw pvp het best telefonisch of per e-mail bereiken. Wij proberen onze dienstverlening zo goed mogelijk in stand te houden.

Meer nieuws leest u op de pagina actueel.

Heeft u vragen of klachten over uw rechtspositie die direct verband houden met maatregelen rondom het Corona-virus in de instelling waar u behandeld wordt, kijk dan hier.

 

 

Vanaf 1 januari 2020 de verplichte zorg in de ggz geregeld door de Wet verplichte ggz (Wvggz).
In 2020 kan het zijn dat voor sommige cliënten nog de oude Bopz wetgeving geldt, 


U kunt door gebruik te maken van de link rechtsonder, kiezen tussen informatie over uw rechten onder de Bopz-of onder de Wvggz.


Heeft u voor 1 januari 2020 een Rechterlijke Machtiging (RM) of een IBS opgelegd gekregen of was u vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling en heeft u vragen over uw rechten of een klacht? Kies voor de optie Bopz.

Bent u na 1 januari 2020 vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling, heeft u te maken met verplichte zorg of wordt er voor u een Zorgmachtiging of Crisismaatregel aangevraagd? Kies dan voor de optie Wvggz.  

De informatie op de Wvggz pagina's wordt in de loop van 2020 verder aangevuld. Staat de informatie die u zoekt er (nog) niet bij, neem dan contact op met uw patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Wie dat is, kunt u hier vinden.

Uw keuze wordt bewaard, zodat we u de passende informatie kunnen bieden.
U kunt uw keuze altijd aanpassen, klik daarvoor op de link rechtsonder.  

Werken of stage bij ons

Leuk dat je interesse hebt om bij ons te komen werken!

 

We stellen ons graag even aan je voor.


De Stichting PVP geeft cliënten in de geestelijke gezondheidszorg informatie en advies bij het handhaven van hun rechten. De functie van pvp is betekenisvol voor cliënten en wordt gewaardeerd door de instellingen en de overheid. Op dit moment werken er ongeveer vijfenvijftig pvp’en in ggz-instellingen in het hele land. De pvp’en worden ondersteund door de medewerkers van het landelijk bureau in Utrecht. De pvp is in dienst van de Stichting PVP, maar werkt op locatie in de zorginstelling.
 
Hieronder vertelt een aantal collega’s over hun baan bij de stichting: hoe is het om te werken bij de stichting? Wat maakt het werk nu zo interessant of leuk?
 

Miriam, pvp         

 
"Een jaar geleden was mijn eerste opleidingsdag. Ik was erg benieuwd hoe de Stichting mij, een jurist, zou gaan opleiden tot pvp. De GGZ was immers een hele nieuwe wereld en in mijn eentje in een instelling rondlopen vond ik toch wel een beetje spannend. Gelukkig was ik niet alleen. Met mijn vier mede-pvp’en-in-opleiding (pio’s) ben ik deze nieuwe werkfase ingestapt. Gelukkig kregen wij veel begeleiding en onder-steuning. We moesten eerst even de wet helemaal leren en tegelijkertijd één dag per week meelopen. Die fase hebben wij afgesloten met een juridische toets: de eerste grote stap in het traject om pvp te worden. Langzaam maar zeker mocht ik tijdens het meelopen steeds meer zelf doen, totdat ik op een dag in mijn eigen kantoor in de instelling zat. En dan blijkt dat ik als pio stiekem toch wel heel veel geleerd had. Ook toen ik zelfstandig aan het werk was ging de opleiding door: 1 dag per week training, coaching en begeleiding om aan leerdoelen te werken. In het begin liep er nog een mentor mee om mij te begeleiden. Als ervaren pvp kon mijn mentor mijn vragen beantwoorden en mij coachen met situaties die ik lastig vond. Hierdoor was ik eigenlijk nooit echt alleen: als ik het even niet meer wist, kon ik altijd mijn mentor bellen. Elke twee maanden was er een evaluatie om te kijken hoe het ging met mijn leerdoelen en waar ik nog in kon groeien. De opleiding werd afgesloten met een assessment en een eindevaluatie.
Pvp worden was voor mij een grote verandering. Het is een bijzonder vak waar je eigenlijk niet op andere plekken voor kunt leren. Ik was daarom erg blij met alle aandacht en energie die werd gestoken in mij en mijn leerproces. Ik heb veel mogen leren over mijzelf en ben in het jaar enorm gegroeid. Met de opleiding achter de rug, heb ik dan ook het gevoel dat ik goed voorbereid ben om nu als volleerd pvp aan de slag te gaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik uitgeleerd ben, het werk biedt nog elke dag een mooie uitdaging. Inmiddels is in mijn eentje in een instelling rondlopen niet meer spannend, maar juist een feestje”.

Martijn, pvp

 

“Ik ben sinds 13 jaar pvp en geen dag is het zelfde. Het contact met cliënten, collega’s en medewerkers van de instelling maakt het dat ik iedere werkdag weer blij ben met dit unieke vak. Hier lees je hoe zo’n dag er uit kan zien.”

   

Simone, pvp

 
“In april 2017 ben ik gestart met de interne opleiding tot pvp en deze heb ik in april 2018 met goed resultaat afgerond. De praktijk bleek na de opleiding nóg leuker dan ik dacht. Geen dag is hetzelfde, geen cliënt is hetzelfde. Van jong tot oud, van hoog opgeleid tot verstandelijk beperkt. Zelfstandig mensen ondersteunen die vragen of klachten hebben over de ggz-zorg en/of hun verblijf in de kliniek. Geen vraag of klacht is te gek. En samen met de cliënt ga je kijken of je de oplossing kunt vinden. Soms betekent dat een gesprek met de behandelaar. Of je ondersteunt de cliënt in de gang naar en bij een zitting van de klachtencommissie. Tijdens de opleiding word je daar uiteraard goed op voorbereid. En ik kan altijd rekenen op de ruimte, het vertrouwen en de ondersteuning van de stichting. Juist de combinatie van het juridische aspect van de functie (cliëntenrechten) en het intermenselijke contact maken dat ik mijn wereldbaan gevonden heb.""'
   

Caroline,

P&O adviseur       

 
Werken in een kleine organisatie, zoals de stichting, moet je leuk vinden en het moet bij je passen. Omdat ik er zelf van hou om in de totale breedte van mijn vakgebied bezig te zijn, past het goed bij mij. Mijn werk is daardoor erg afwisselend en uitdagend!
Ook de functie van pvp is een solistische functie. Voordeel daarvan is dat je veel vrijheid hebt in je werk. Maar er zit ook een nadeel aan: je collega’s en je leidinggevende bevinden zich niet direct in de buurt. Daar moet je tegen kunnen.
Als ik de organisatiecultuur zou moeten beschrijven, dan zou ik zeggen dat deze informeel is en dat we met elkaar hard werken om de kwaliteit van onze dienstverlening op een hoog niveau te houden. We zijn wat dat betreft best ambitieus. Maar er is zeker ook ruimte voor plezier en ontspanning! Ook vinden we het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Zo bieden we elk jaar een programma deskundigheids-bevordering aan, waaruit je verschillende trainingsmodules kunt kiezen. En we organiseren jaarlijks een studie tweedaagse op een externe locatie. We zijn dan wel niet zo groot als organisatie, we zijn wel professioneel!”

                                                                          

 
Ook pvp worden?

 
De werving voor pvp’en gebeurt groepsgewijs. Er start een nieuwe opleiding zodra er voldoende vacatures zijn. Wordt je aangenomen, dan volg je als pvp in opleiding (pio) een leer-werktraject van een jaar. Je bent dan bij ons in tijdelijke dienst en ontvangt een salaris conform de cao ggz. Wanneer je de opleiding met goed gevolg afrondt, krijg je een vast dienstverband.
 
Actuele vacatures vind je op onze vacature-pagina.
 
Zijn er geen actuele vacatures, klik dan hier om een open sollicitatie naar ons te sturen. We beoordelen deze regelmatig en naar aanleiding daarvan ontvang je van ons een reactie.

  • Past je profiel bij de functie van pvp, dan bewaren we je gegevens met jouw toestemming tot aan de volgende wervingsronde. Zodra we gaan starten met een nieuwe wervingsronde, ontvang je van ons daarvan bericht.
  • Als we vinden dat je profiel onvoldoende aansluit bij de functie van pvp, dan laten we je dat weten. Daarna verwijderen we je gegevens.

 
Hoe ziet de opleiding tot pvp eruit?

 
In de eerste drie maanden van de opleiding krijg je naast theoretische basiskennis over cliëntenrechten, psychiatrische ziektebeelden en gedragsregels voor de pvp ook training in competenties en vaardigheden. Deze periode wordt afgesloten met een toets over cliëntenrechten, gedragsregels en interne richtlijnen.
In de negen maanden daarna werk je zelfstandig in de instelling, met ondersteuning van een mentor. Daarnaast voer je een leeropdracht uit. Wekelijks is er een dag onderwijs op het landelijk bureau in Utrecht.
De opleiding sluit af met een eindassessment. Je krijgt een casus, schrijft een pleitnota en verdedigt die voor een klachtencommissie.
 
  

De opleidingsadviesraad denkt en kijkt met ons mee
 

Omdat we de beroepsopleiding tot patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) in eigen beheer verzorgen, brengt dit het risico met zich mee dat we onszelf herhalen of dat we onvoldoende inspelen op ontwikkelingen in het werkveld. Door deskundigen van buiten in te schakelen, in de vorm van een opleidingsadviesraad, wordt onze horizon verbreed. De adviesraadsleden zijn deskundig op het gebied van wet- en regelgeving, op het gebied van didactiek of op het gebied van gezondheidswetenschappen en de praktijk in ggz-instellingen. De opleidingsadviesraad is een kwaliteit borgend orgaan. Zij toetst de beroepsopleiding op proces en inhoud. Ook adviseert zij ons hoe wij de beroepsopleiding tot pvp kunnen door ontwikkelen op HBO+ niveau en toekomstbestendig kan maken. De Opleidingsadviesraad komt viermaal per jaar bijeen.
 
 

Wil je werken op ons landelijk bureau?

 
Op ons landelijk bureau werken o.a. managers pvp, juristen, stafmedewerkers en secretaresses. Deze collega’s zorgen er direct of indirect mede voor dat de pvp’en hun werk goed kunnen doen. We werken met ongeveer 15 medewerkers in een kleine kantoortuin aan de Maliebaan in Utrecht. Lijkt het je leuk om dit team te komen versterken, kijk dan voor actuele vacatures op onze vacature-pagina.

Omdat we niet zo vaak vacatures voor het landelijk bureau hebben, heeft het geen zin om ons een open sollicitatie te sturen. 
 
 

Zoek je een stageplaats of wil je een afstudeeropdracht bij ons doen?

 
Het is op dit moment niet mogelijk om als stagiair met een pvp mee te lopen in een instelling.
We hebben wel heel incidenteel plaats voor stagiairs of afstudeerders op ons landelijk bureau, bijvoorbeeld op de juridische afdeling, bij P&O, onderzoek & registratie, communicatie of op het secretariaat.

Stageplaatsen of afstudeeropdrachten vermelden we op onze vacature-pagina. 
Mocht je na het lezen van deze informatie nog vragen hebben over het werken bij ons, dan kun je bellen met Caroline van Schaardenburg, P&O adviseur via 030-2718353.

 

 

 

 

PRINT DEZE INFORMATIE