Belangrijk bericht i.v.m. het Corona-virus
Vanwege de officiële richtlijnen rondom het Corona-virus kan het zijn dat de pvp minder aanwezig is in de ggz-instellingen.
U kunt uw pvp het best telefonisch of per e-mail bereiken. Wij proberen onze dienstverlening zo goed mogelijk in stand te houden.

 

Vanaf 1 januari 2020 de verplichte zorg in de ggz geregeld door de Wet verplichte ggz (Wvggz).
In 2020 kan het zijn dat voor sommige cliënten nog de oude Bopz wetgeving geldt.

U kunt door gebruik te maken van de link rechtsonder, kiezen tussen informatie over uw rechten onder de Bopz-of onder de Wvggz.


Heeft u voor 1 januari 2020 een Rechterlijke Machtiging (RM) of een IBS opgelegd gekregen of was u vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling en heeft u vragen over uw rechten of een klacht? Kies voor de optie Bopz.

Bent u na 1 januari 2020 vrijwillig opgenomen in een ggz-instelling, heeft u te maken met verplichte zorg of wordt er voor u een Zorgmachtiging of Crisismaatregel aangevraagd? Kies dan voor de optie Wvggz.  

De informatie op de Wvggz pagina's wordt in de loop van 2020 verder aangevuld. Staat de informatie die u zoekt er (nog) niet bij, neem dan contact op met uw patiëntenvertrouwenspersoon (pvp).

Uw keuze wordt bewaard, zodat we u de passende informatie kunnen bieden.
U kunt uw keuze altijd aanpassen, klik daarvoor op de link rechtsonder.  .  

 

Medische verklaring

Wat is een medische verklaring?

Voor een zorgmachtiging moet er een recente medische verklaring zijn. Een onafhankelijke psychiater stelt deze verklaring op. Onder ‘onafhankelijk’ wordt verstaan dat de psychiater u niet kent of dat u minimaal het laatste jaar niet bij deze psychiater in behandeling bent geweest. De psychiater onderzoekt u en beantwoordt o.a. de volgende vragen:
 

  • Welke ziekteverschijnselen heeft u en welke psychiatrische aandoening denkt hij dat u heeft?
  • Welk veroorzaakt u voor uzelf of anderen en heeft dat gevaar te maken met de psychische aandoening;
  • Is er verplichte zorg noodzakelijk om het gevaar te stoppen?

 
Ook als de psychiater vindt dat er geen zorgmachtiging nodig is, dan zal hij een medische verklaring afgeven.

Meer informatie leest u hier

 

PRINT DEZE INFORMATIE