Patiëntenvertrouwenspersoon

 

Pal achter je cliënt en diens vraag of klacht staan, dat past bij jou. Wil jij werken in een zeer zelfstandige en betekenisvolle rol in een kleine organisatie die volop in beweging is en waar kwaliteit telt?

Momenteel hebben wij een openstaande vacature in de regio Breda / Tilburg voor een

 

Patiëntenvertrouwenspersoon in de ggz

(32 uur)

Hieronder lees je meer over de functie, de opleiding en de verdere procedure.

 

Stichting PVP

De patiëntenvertrouwenspersonen ondersteunen cliënten in de ggz bij vragen of klachten over verplichte zorg. De functie van de pvp is verankerd in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).

Stichting PVP heeft ongeveer 60 patiëntenvertrouwenspersonen (pvp’en) in dienst met hart voor de rechtsbescherming van cliënten. Zij zijn werkzaam binnen ggz-instellingen in heel Nederland en geven advies en bijstand aan ggz-cliënten over hun rechten en het realiseren en handhaven ervan.

In Utrecht werkt een team van bijna 20 medewerkers om de pvp’en te ondersteunen met scholing, communicatie en juridisch advies. Samen met deze collega’s zorgt de manager pvp ervoor dat de pvp’en hun werk goed kunnen doen met oog voor de omgeving waarin zij dat doen. Nieuwe pvp’en worden intern opgeleid met een eenjarige opleiding op post-hbo-niveau.

 

Wat ga je doen?

Als pvp verleen je bijstand aan ggz-cliënten bij het handhaven van hun rechten. Je ondersteunt hen bij vragen en klachten die samenhangen met verplichte zorg, opname, verpleging, behandeling of bejegening door de zorgaanbieder. Met jouw serieuze aanpak van elke vraag of klacht behartig je de belangen van de cliënt zoals de cliënt die zelf ziet. Dat maakt jou een baken in een voor de cliënt vaak onoverzichtelijke situatie. Je bent geen hulpverlener, maar een partijdig ondersteuner die zich onafhankelijk opstelt van de zorgaanbieder.

Onbevooroordeeld luisteren, meedenken en er zijn voor de cliënt, dat kenmerkt de rol van pvp. Een meerwaarde van jouw inzet kan al zijn dat een cliënt zich gehoord en gesteund voelt. Dit doe je nog meer:

• Informeren van individuele cliënten of cliëntengroepen over hun rechtspositie en actief delen van jouw kennis over de taak van de pvp met medewerkers van de zorgaanbieder.

• Signaleren van tekortkomingen in de structuur en het functioneren van de organisatie van de zorgaanbieder, voor zover deze aan de rechten van cliënten afbreuk doen.

• Mogelijk inzet op de Helpdesk in Utrecht waarbij je cliënten telefonisch te woord staat en verder op weg helpt.

 

Wat vragen wij van jou?

Een stevige dosis zelfreflectie en sterk analytisch vermogen! Het past jou als een jas om alleen te werken en je eigen werk op te halen. Tegelijkertijd werk je graag samen met collega’s uit jouw regioteam.

Verder:

• beschik je over een afgeronde opleiding op hbo- of wo-niveau;

• heb je relevante werkervaring, bijvoorbeeld binnen de zorg of in de juridische of zakelijke dienstverlening;

• bewaak je jouw onafhankelijkheid ten opzichte van de zorgaanbieder te allen tijde;

• beschik je over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk;

• heb je een rijbewijs en de beschikking over een auto;

• kun je een geldige VOG laten zien.

 

Wat bieden wij jou?

Allereerst een interne en op maat gemaakte opleiding tot pvp van één jaar. De opleiding start in september 2024. 

De opleiding is een combinatie van praktijk (±75%) en theorie (±25%). Tijdens de opleiding werk je gedurende het praktijkdeel op locatie en onder supervisie van een ervaren pvp. Het theoriedeel volg je klassikaal op ons kantoor in Utrecht. Tijdens deze opleiding ben je bij Stichting PVP in dienst op basis van een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 13 maanden en ben je als pvp-in-opleiding (pio) ingeschaald in cao ggz FWG 50 (maximaal € 4263,00 bij 36 uur).

Rond je de juridische toets en eindassessment positief af en zijn we enthousiast over jouw functioneren in de praktijk, dan verlengen we het dienstverband na 13 maanden met veel plezier voor onbepaalde tijd en word je ingeschaald in cao ggz FWG 55.

En verder:

         is er de mogelijkheid om parttime te werken (32 uur);

         ben je veel fysiek op locatie; maar kun je verslaglegging ook prima thuis doen;

         is er een goede reiskostenvergoeding van €0,30/km voor woon-werkverkeer en € 0,41/km voor dienstreizen;

         heb je regie over je eigen agenda en kun je vaak voor en na de files rijden;

         zijn de overige arbeidsvoorwaarden conform de cao ggz (aanvullende loonsverhogingen op lopende cao) .

 

Ben je overtuigd dat deze baan bij jou past?

Stuur dan uiterlijk 16 juli 2024 jouw actuele CV en motivatie naar Jennelien Nielsen via sollicitatie@pvp.nl

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Bel dan gerust met Jennelien op 06 52368121.

Lees ook eens de verhalen van collega's op onze 'Werken bij' pagina, zo krijg je alvast een inkijkje in wat het werk van een pvp inhoudt. 

Bel

Mail