Hans, pvp

De opleiding tot pvp is een cadeautje

Ik was vijftig toen ik de overstap maakte van manager bij een grote kinderopvangorganisatie naar het beroep van patiëntenvertrouwenspersoon in de ggz (pvp). En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het contact met de cliënten en het idee dat je echt iets kunt betekenen voor iemand die in een kwetsbare positie verkeert, maakt dat ik het nog steeds een bijzondere functie vind. Ik leer ook nog steeds van cliënten. Hun uitspraken en ervaringen zijn vaak echte eyeopeners.

Het is een pittige baan, dat zeker. Maar geen dag is hetzelfde en je kunt je werkweek voor een groot deel zelf invullen. Dat vind ik heel prettig, want ik sport veel en pas graag op mijn kleinkinderen. Daar kan ik gelukkig ruimte voor maken.

Wat voor mij de baan ook aantrekkelijk maakt is dat je veel verantwoordelijkheid hebt voor je eigen taken. Uiteraard heb je collega’s waar je mee kunt overleggen en kun je als dat nodig is een taak van elkaar overnemen. Dat gaat in ons regioteam eigenlijk heel vanzelfsprekend. Ik ben van ons team de juridisch specialist. Als mijn teamgenoten twijfelen of iets willen checken, help ik ze op weg. Daarnaast is er vanuit de stichting altijd juridische ondersteuning beschikbaar. De functie van pvp is dan wel een echte solofunctie, maar je staat er nooit alleen voor.

De opleiding tot pvp heb ik ervaren als een echt cadeautje. Waar krijg je de tijd om zoveel te leren én aan zelfstudie en zelfontwikkeling te mogen doen, terwijl je daarvoor betaald wordt? Inmiddels ben ik zelf ook betrokken bij de opleiding. Ik neem de pio’s (pvp’en in opleiding) mee in onze gedragsregels en hoe je die in de praktijk gebruikt. Denk dan aan hoe je zorgt dat je je onafhankelijkheid van de ggz-instelling vormgeeft, maar ook wat partijdigheid precies is en hoe je zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar kunt zijn voor cliënten. Dat zorgt altijd voor mooie discussies. Zo leer ik ook weer van hen, zij nemen stuk voor stuk ook specifieke vaardigheden en kennis mee uit hun leven en vorige werksituaties. Eigenlijk ben je in dit vak nooit uitgeleerd. Ik hou het dus nog graag vol tot aan mijn pensionering over een paar jaar.

 

Geïnteresseerd in de functie van pvp? Bekijk onze vacaturepagina

Bel

Mail