Judith, pvp

 

Zonder juridische achtergrond is een opleiding tot PVP ook goed te doen

Het is echt toeval dat ik patiëntenvertrouwenspersoon in de ggz ben geworden. Ik mag mijn buurvrouw daarvoor bedanken. Zij deelde op LinkedIn de vacature en ik was op zoek naar een functie waarin ik meer rechtstreeks iets voor mensen kon betekenen. Op dat moment hield ik me bij een uitzendorganisatie bezig met procesmanagement en IT-ontwikkeling.


Ik weet zelf welke impact verplichte zorg op een mens kan hebben. Na de bevalling van mijn prachtige dochter kreeg ik een kraambedpsychose. Die psychose leidde tot een gedwongen opname in de ggz. Dat was een heel heftige periode. Er kwam veel op me af, terwijl ik juist toen niet altijd goed voor mezelf kon opkomen. Ik ben op de afdeling waar ik verbleef de pvp wel tegengekomen. Maar een overstap naar de functie van pvp is niet bij mij opgekomen. Ik besloot, toen ik de vacature voor de eerste keer zag, dat het nog niet de juiste tijd was om de overstap te maken. Een jaar later kwam ik de vacature weer tegen en heb ik wél gesolliciteerd. Ik had mijn eigen ervaring inmiddels voldoende verwerkt en was klaar om deze om te zetten in iets positiefs.


Ook zonder juridische achtergrond is de opleiding tot pvp goed te doen. Het scholingsprogramma zit erg goed in elkaar. Je oefent samen met je collega’s casuïstiek, daar leerde ik veel van. Maar het meest heb ik toch wel geleerd tijdens mijn stage. Dan kom je allerlei mensen tegen met verschillend gedrag en verschillende emoties. Het is soms zoeken hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Mijn mentor heeft me daarin goed begeleid.
Met mijn teamgenoten kan ik altijd overleggen. En anders is er de juridische sectie, zij weten als geen ander welke richtlijnen gelden. Laat je dus niet afschrikken door het juridische van de functie. Met analytische vaardigheden kom je al een heel eind.


Mijn ervaring als procesmanager zet ik inmiddels ook in binnen de stichting. Met een team van collega’s denken we na over een nieuw registratiesysteem. Maar het liefst ben ik gewoon aan het werk voor mijn cliënten. Geen dag is hetzelfde. Laatst hoorde ik na een gesprek een cliënt tegen een medecliënt zeggen: “Zo, daar ben ik echt van opgeknapt”. Zo’n reactie is me veel waard.

 

Geïnteresseerd in de functie van pvp? Mail naar k.hamstra@pvp.nl 

Bel

Mail