Een van onze opleiders is Marion van Beekhof, eigenaar van MB coaching en training. Zij geeft onder andere les in basiscommunicatie, adviesvaardigheden, onderhandelen en conflicthantering. Zelf was Marion ook ooit werkzaam als pvp en kent daardoor het klappen van de zweep:

Ik leer pvp'en stevig in hun schoenen te staan


“Als pvp moet je vaardigheden hebben om met allerlei mensen, op diverse niveaus, te kunnen schakelen. Als eerste natuurlijk met de cliënt. Wat is diens vraag of klacht precies? Daarvoor moet je open kunnen luisteren, weten hoe je kunt doorvragen, contact maken en dan kunnen uitleggen welke vervolgstappen er wat jou betreft zijn. Dat is niet altijd makkelijk, cliënten weten niet altijd even goed hun vraag of klacht te verwoorden.

Vervolgens moet je dat wat de cliënt wil, ook goed kunnen overbrengen naar de behandelaar. Je hebt daar juridische kennis voor nodig maar ook onderhandelings- en communicatie-skills. Als pvp kom je altijd op voor de belangen van de cliënt zoals de cliënt die zelf ziet. Maar wat de cliënt wil, kan lijnrecht ingaan tegen wat de behandelaar vindt dat nodig is. Jouw eigen ideeën daarover doen er in je rol als pvp niet toe. En dat is soms best pittig.

Dat doet natuurlijk iets met jou als mens. Het is daarom belangrijk dat je jezelf daarin leert te beschermen, het niet persoonlijk te maken. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeursstijl als het gaat om omgaan met conflicten. De een is bang om de harmonie te verliezen terwijl de ander juist heel taakgericht is. In mijn lessen neem ik mensen mee, onder andere via de LIFO® methode in het herkennen van hun eigen voorkeursstijl. Zo worden ze zich bewust van hun eigen professionele gedrag en leren daarop te reflecteren. Helpt mijn (voorkeurs)gedragsstijl de cliënt eigenlijk wel?

Ik vind het prachtig om te zien hoe de pio’s daar stappen in maken. Ze herkennen hun valkuilen en leren nieuw gedrag aan. Ik ben altijd trots als een pio aan het eind van de opleiding aangeeft veel te hebben geleerd en sterker in zijn/haar schoenen te staan. Dat zie ik in de loop van de opleiding ook echt gebeuren. Dan denk ik: die komt er wel, daar gaan de cliënten een goede pvp aan hebben!”

Bel

Mail