Medicijnen

Ik heb vragen over mijn medicijnen

 

Ik wil minder medicijnen. Kan dat?

Niet zomaar.

Als u minder medicijnen wilt gebruiken, dan kunt u dit met uw behandelaar bespreken. Uw behandelaar moet u uitleggen waarom hij het wel of geen goed idee vindt dat u een lagere dosering gebruikt. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.

 

Kan ik andere medicijnen krijgen?

Niet zomaar.

U kunt altijd met uw behandelaar overleggen wanneer u andere medicijnen wilt. Het is handig om van tevoren een lijstje te maken waarop staat waarom u dit wilt. De arts is niet verplicht om aan uw verzoek te voldoen. De arts mag namelijk alleen medicatie voorschrijven die hij geschikt voor u vindt. Wel moet hij u uitleggen waarom hij wel of geen andere medicijnen aan u wil voorschrijven. U kunt eventueel een second opinion aanvragen als uw arts niet aan uw verzoek voldoet.

Mag ik medicijnen weigeren?

Ja.

U heeft het recht (onderdelen van) een behandeling te weigeren, dus ook bepaalde medicatie.  In principe mag een behandelaar u alleen met uw toestemming medicatie geven.
Soms kan een behandelaar besluiten om medicatie onder dwang te geven. Bijvoorbeeld bij een noodsituatie. Hiervoor gelden strikte voorwaarden.  

Bel

Mail