Ik werk graag zelfstandig

Toen ik de vacature voor patiëntenvertrouwenspersoon in de ggz voorbij zag komen, dacht ik ‘die functie is nou echt op mijn lijf geschreven, daar staat met grote letters Adeline op’. Als pvp kun je echt iets voor mensen betekenen. En dat is wat ik zocht. Als jurist arbeidsrecht miste ik het directe contact met mensen, dat heb ik in deze functie gevonden.

Dat het voornamelijk een solo-functie is, is voor mij een pluspunt. Ik voer mijn werk graag zelfstandig uit. Geen enkele dag is hetzelfde, dat is ook prettig. Naast mijn werk als pvp ben ik deskundige kind en jeugd. Samen met andere collega’s bedenken we hoe we op een zo laagdrempelige manier het recht op ondersteuning van een pvp bekend kunnen maken bij deze, soms lastig te bereiken, doelgroep. Misschien wel via een QR-code op een T-shirt dat leidt naar een animatie over wat een pvp is en doet. Als je dan als pvp op de afdeling loopt, kunnen ze die code scannen. De meeste jongeren lopen toch al met een mobieltje in hun hand. Zo hopen we dat ze nieuwsgierig worden wat die QR-code laat zien en maak je wellicht als pvp makkelijker contact met hen.

Een pvp staat altijd onvoorwaardelijk aan de kant van de cliënt, je eigen mening als privépersoon doet er niet toe. Die moet je dan uitschakelen. Soms word je als pvp bij de ondersteuning van een cliënt geconfronteerd met een situatie die tegen je eigen gevoel indruist. Dat kan soms lastig zijn. Tijdens de opleiding tot pvp is daar veel aandacht voor, hoe ga je daar goed mee om? Overigens heb ik door de opleiding mijzelf goed leren kennen waardoor ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Ik weet waar ik het over heb en wat ik daar mee kan in de rechtsbescherming van mijn cliënten. Mij schuiven ze niet meer zomaar opzij!

Bel

Mail