Brian, pvp

De gesprekken met cliënten geven mij energie

"Na mijn HBO-rechtenstudie ben ik gaan werken in de advocatuur en rechtsbijstand. Hier richtte ik mij voornamelijk op het consumenten- en arbeidsrecht. Na enkele jaren in de advocatuur en rechtsbijstand te hebben gewerkt, merkte ik dat het louter juridische niet alleen mijn aandacht trok. Ik vond namelijk het contact met de klanten het leukste. Het sociale aspect en het gevoel dat je echt iets deed om hun recht te laten halen, spraken me erg aan. Daar wilde ik meer mee doen. Vijf en een half jaar geleden waagde ik daarom de stap naar het pvp-vak.

Tijdens de interne opleiding tot pvp ontdekte ik steeds meer dat dit echt een rol was die bij mij paste. Naast het juridische vond ik vooral de communicatietrainingen en andere vakken, zoals agressietraining, erg interessant. Vanaf het moment dat ik ging meelopen met mijn collega’s in de instelling, wist ik zeker dat ik een goede keuze had gemaakt.

Binnen Friesland, waar ik mijn werkzaamheden voornamelijk uitvoer, zijn zowel de cliënten als de medewerkers nuchter en toegankelijk. Dat merk je vooral aan het type klachten dat we hier krijgen en hoe vaak ik, in vergelijking met bijvoorbeeld de Randstad, met cliënten naar de klachtencommissie ga. Negen van de tien klachten kunnen namelijk op een laagdrempelige manier onderling opgelost worden. Dit kan overigens ook aan de instelling an sich liggen; niet iedere ggz-instelling heeft zijn zaakjes even goed geregeld.

De afwisseling in het werk spreekt mij enorm aan. Je bent vraagbaak, je geeft steun en je hoort je cliënten aan. Geen dag is hetzelfde, geen klacht is hetzelfde en geen cliënt is hetzelfde. Het is dan ook vaak hollen of stilstaan. De gesprekken met cliënten geven mij energie, maar kunnen soms ook energie kosten. Maar dat is niet erg, de impact van dit werk is wat mij betreft namelijk erg groot. Binnen de ggz wordt er namelijk veel verwacht van cliënten; in veel gevallen worden ze namelijk onderworpen aan een flink aantal beperkingen. Dit kan dan indruisen tegen hun grondrechten. Als pvp zorg je ervoor dat hun rechten worden gewaarborgd en dat ze advies en ondersteuning ontvangen bij hun vragen en/of klachten. Natuurlijk kun je niet altijd het door de cliënt gewenste resultaat bereiken, maar je geeft ze een stuk autonomie terug. Dat is al heel wat.

Sinds drie jaar heb ik zelf ook een taak in de opleiding tot pvp. Ik school nieuwe medewerkers in het geven van voorlichting, één van de kerntaken van de pvp. Met voorlichting bereik je dat cliënten, maar ook de medewerkers van een instelling, weten en begrijpen wat de rol en taak van een pvp is. Het is echt superleuk om de nieuwe collega’s daarin wegwijs te maken en je eigen ervaringen met hen te delen. Iedere keer leer ik ook weer van hen, met de ervaring die zij meenemen vanuit andere sectoren of de kritische vragen die zij stellen."

Bel

Mail