Els, pvp

 

Dat is dialect spreek helpt mij bij de ondersteuning van oudere cliënten

Ooit werkte ik na mijn opleiding Analytische Chemie als analist en onderzoeker bij een internationaal Chemisch concern. Iets héél anders dan wat ik nu doe. En toch past het beroep van patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) in de ggz me als een handschoen. Ik heb me ruim tien jaar geleden laten ‘omscholen’. Zonder juridische achtergrond dus, maar dat was geen bezwaar.  

Om geschikt te zijn voor de functie van pvp moet je meer zijn dan een juridische vraagbaak. Je moet bijvoorbeeld ook goed naar je cliënten kunnen luisteren. Het kwam in het begin nog wel eens voor dat ik na twee zinnen dacht, ‘Oh, ik hoor het al… die kant gaat het op, dan is dit en dat het advies of antwoord’. Maar dan bleek uiteindelijk dat de cliënt gewoon even zijn hart wilde luchten en er helemaal geen verzoek om ondersteuning kwam. Geduld is ook een mooie eigenschap om te hebben als pvp.  

Ik heb nog een voorbeeld van wat je ‘meeneemt als persoon’ in de functie. Ik werk in Zuid-Limburg en spreek het Maastrichts dialect. Ik merk dat dat bij oudere cliënten vaak een goede binnenkomer is. Ze vertrouwen me sneller en durven te vertellen wat ze echt zelf denken en vinden.  

Ik heb als pvp zelfs nog iets aan mijn ervaring als analist. De ondersteuning die je als pvp aan cliënten biedt, leg je vast in een registratiesysteem. Alle cijfers samen vertellen iets over wat pvp’en tegenkomen in de ggz-instellingen. Ik vind het interessant om me te verdiepen in die cijfers. En daar vervolgens iets mee te doen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld met de beleidsadviseur voor het primair proces aan het kijken wat die cijfers vertellen over de positie van ouderen in de ggz. Welke specifieke vragen en klachten hebben zij? Die informatie kunnen we vervolgens delen met onze collega’s in de rest van het land, zodat we onze dienstverlening aan en kennis over deze doelgroep weer kunnen verbeteren.  Als pvp krijg je de kans om je specifieke vaardigheden en interesses in te zetten, dat maakt het voor mij een veelzijdige en boeiende functie

Bel

Mail