Maran, pvp

 

Ik versterk de stem van de cliënt

Als patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) in Groningen en Heerenveen werk ik voornamelijk op opname afdelingen. Ik heb veel te maken met mensen die erg in de war zijn, en daarnaast vaak verdrietig of boos. Soms zijn mensen zo in de war dat ze helemaal niets lijken te begrijpen. Dan kom ik niet verder dan mijn gezicht te laten zien, zodat ze op een ander moment wel contact met me kunnen zoeken. Maar ik probeer altijd, hoe erg iemand ook in de war is, te kijken of ik iets voor ze kan betekenen. Mijn werk is naast de cliënt staan, zijn of haar stem te versterken. Ik breng zijn of haar vragen of klachten in kaart en vervolgens onderzoeken we samen wat de cliënt daarmee wil. 

In het hele systeem van verplichte zorg creëren wij als pvp een soort afgebakende veilige ruimte: wij hoeven niets van ze, wij zijn er voor hem of haar.  Als een cliënt iets aan ons toevertrouwt komt dat niet in het dossier.  Als iemand, die te maken heeft met verplichte zorg, niet mee wil werken, kan die zorg verplicht worden gegeven. Het gaat wel om het zelfbeschikkingsrecht, cliënten raken de regie over hun behandeling kwijt. Dan kunnen wij als pvp het systeem van verplichte zorg aan de cliënt uitleggen zonder ‘enig belang' en daarbij uitleggen wat iemands rechten zijn.

Tijdens de opleiding tot pvp is er veel aandacht voor communicatietraining en ook voor hoe je voor jezelf zorgt. Het is soms echt aangrijpend om te zien hoe mensen lijden en wat ze allemaal meemaken. Daarnaast kan een cliënt over je grenzen gaan. Het is de kunst om die grenzen voor jezelf te bewaken en toch iemand te helpen waar je kunt. Het is ook belangrijk om te beseffen dat je soms niet meer kunt dan luisteren en iemand niet in de steek laten. 

 

Geïnteresseerd in de functie van pvp? Mail naar k.hamstra@pvp.nl 

Bel

Mail